Bărbaţii sunt deseori reticenţi în a vorbi despre problemele lor de sănătate cu prietenii sau cu membrii familiei, cu atât mai mult cu medicul lor de familie, mai ales atunci când simptomele se referă la zona genito-urinară. Despre consultul urologic, cei mai mulţi dintre ei ştiu că implică de obicei un neplăcut examen rectal.
Bărbaţii sunt deseori reticenţi în a vorbi despre problemele lor de sănătate cu prietenii sau cu membrii familiei, cu atât mai mult cu medicul lor de familie, mai ales atunci când simptomele se referă la zona genito-urinară. Despre consultul urologic, cei mai mulţi dintre ei ştiu că implică de obicei un neplăcut examen rectal. Problemele ignorate nu dispar însă, chiar dacă aparent simptomatologia se poate ameliora. Afecţiunile acute se transformă în boli cronice, mai severe şi mai rezistente la tratament. Statisticile arată că 35% dintre bărbaţii peste 50 de ani au prostatită cronică şi că 50% dintre bărbaţi au avut sau vor avea prostatită la un anumit moment al vieţii. În plus, spre deosebire de adenomul sau cancerul de prostată, prostatitele apar la adulţii tineri, în jurul vârstei de 40 de ani.
Infecţioase sau inflamatorii
Prostatitele sunt acute şi cronice, infecţioase sau inflamatorii. Prostatitele acute bacteriene îşi au sursa de obicei într-o infecţie uretrală sau vezicală tratată inadecvat sau în germenii de la nivelul intestinului gros, care ajung aici pe cale sangvină sau limfatică şi la rândul lor pot genera o infecţie cronică. Prostatitele cronice inflamatorii (fără un factor infecţios recunoscut) se produc cel mai frecvent prin iritarea locală produsă de urină, care trece din vezică în prostată în anumite circumstanţe: dacă vezica nu e golită destul de des şi generează o presiune permanentă, dacă se fac eforturi fizice cu vezica plină (de exemplu, ridicare de greutăţi), dacă se practică ciclismul în mod int