Criza financiara din America si din vestul Europei isi intinde tentaculele pana in economia reala a Romaniei. Cum sunt percepute efectele cutremurului bancar la scara micro? Ce se intampla cu firmele mici sau cu consumatorii?
"In contextul acesta in care paradigma financiara se schimba complet, companiile se intreaba care sunt sursele viitoare de finantare. Banul s-a scumpit, iar sectoarele care vor suferi cel mai tare sunt cele care s-au dezvoltat pe baza imprumuturilor bancare. Primul sector care ne vine in minte cand ne gandim la cine a lucrat pe datorie sunt imobiliarele", a spus presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru.
Dezvoltatorii imobiliari s-au confruntat anul acesta cu o crestere a costurilor in toate fazele businessului: s-a scumpit finantarea prin cresterea dobanzilor la banci, s-au scumpit materiile prime, forta de munca si utilitatile. In acelasi timp, pretul de vanzare la apartamente a scazut anul acesta, sunt de parere reprezentantii AOAR. Daca in anii trecuti, pretul apartamentelor crestea cu ritmuri anuale si de 50%, in 2008 piata a suferit o corectie. "Anul acesta, pretul apartamentelor a scazut cu peste 20%", a spus Monica Tatoiu, membru al AOAR si CEO al Oriflame Romania.
De imobiliare se leaga si alte servicii conexe, afectate de scaderea acestei piete. "Firmele de materiale de constructii, dezde amenajari interioare si toate cele care activeaza in sectoare de interfata in constructii au inregistrat scaderea cifrei de afaceri", a spus Tatoiu.
Ce parere au dezvoltatorii imobiliari? "Efectul din sectorul imobiliar este mai mult psihologic, tinand cont ca fundamentele pietei nu s-au schimbat. Piata va fi influentata de felul in care va continua criza globala care, daca va tine pana in vara viitoare, cum cred unii analisti, va prelungi perioada de vanzari slabe", apreciaza Nick