Devenita, dupa aderarea la UE, tara donatoare, Romania pare a vrea sa-si ia in serios rolul de a ajuta statele in curs de dezvoltare. La prima scoala de dezvoltare organizata in Romania, functionari ai ministerelor si reprezentanti ai societatii civile au incercat sa invete cat mai multe din experienta unor oficiali din tari cu traditie in asistenta pentru dezvoltare, din noi state donatoare sau partenere, precum si din experienta unor reprezentanti ai unor organizatii internationale.
Jan Sorensen, coordonatorul rezident al ONU in Romania, a deschis lucrarile scolii de dezvoltare organizata de Ministerul Afacerilor Externe si PNUD amintind ca Romania a devenit o parte a logicii cooperarii pentru dezvoltare odata cu aderarea la Uniunea Europeana.
Potrivit lui Sorensen, lumea trece printr-un moment critic, din punctul de vedere al dezvoltarii internationale. Pe 25 septembrie urmeaza sa aiba loc o conferinta la nivel inalt, organizata de ONU, pe tema Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM). In vreme ce lumea se afla intr-o criza financiara de proportii, exista o criza a alimentelor, tensiunile din anumite parti ale lumii se acutizeaza, ca si provocarile legate de incalzirea globala.
"Dar lumea trebuie sa-si pastreze angajamentul pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului", a spus Sorensen, adaugand ca acestea sunt ambitioase, dar realiste.
"Exista destula hrana, destula energie si destula apa curata pentru toata lumea, dar este nevoie de cooperare" (Jan Sorensen)
Anamaria Almasan, director adjunct al Directiei Asistenta pentru Dezvoltare - departamentul specializat al MAE, arata ca Romania s-a alaturat recent 'apelului la actiune' pentru Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, lansat de premierul britanic si Secretarul General ONU, pornind de la ideea ca numai prin conjugarea eforturilor gu