Locuitorii din aproape jumătate dintre localităţile prahovene beau apă cu procent mare de amoniac sau infestată cu streptococi fecali şi nitriţi.
„Pot apărea boli bacteriene, cum ar fi febra tifoidă, dizenteria, boli virale precum hepatita A, meningite, dar şi boli parazitare ca giardiază sau teniază“, avertizează medicul specialist în igienă Tiberiu Onuţu, din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Prahova.
Bebeluşii, „public-ţintă“
Afectaţi cel mai mult de această poluare sunt nou-născuţii. „Cei mai mulţi copii ajung la noi cu afecţiuni infecţioase, care pot fi declanşate şi de coliformii fecali din apă“, spune Minerva Stanciu, medic pediatru la Spitalul Municipal Câmpina.
Printre cei cinci bebeluşi internaţi din această cauză anul acesta se numără şi copilul familiei Pătrăşcuţă, din satul Popeşti, comuna Podenii Noi. „I-am făcut lapte praf cu apă din fântână, după care s-a învineţit. Am stat cu el în spital la Ploieşti şase zile, apoi s-a făcut bine“, spune mama copilului, Virginia Pătrăşcuţă. „Nimeni nu ne-a spus că nu ar fi bună apa din fântână“, spune şi vecina, Ioana Mihalcea.
„Lucrăm la un proiect prin care să atragem fonduri de la guvern ca să băgăm apă şi în satul cu pricina. Am o comună mare şi nu am bani să bag apă peste tot. Până atunci mai curăţăm fântânile cu var“, promite primarul comunei Podenii Noi, Cătălin Mărgărit.