Într-o economie globalizată, aproape că nu există ţară care să nu se confrunte fie cu realitatea, fie cel puţin cu perspectiva spargerii balonului imobiliar. De cele mai multe ori, investitorii se arată reticenţi în a acţiona într-un asemenea moment de recesiune. Soluţia este însă una simplă: tot ce au aceştia de făcut este să-şi întoarcă privirile spre est. Dispunând deja de o populaţie uriaşă, China se anunţă a fi, pe termen mediu şi lung, ţara cu una dintre cele mai ridicate rate de creştere demografică. „Creşterea rapidă înseamnă schimbare, iar aceasta deschide oportunităţi pentru investiţii – pe piaţa rezidenţială, cea de birouri, dar şi pentru expansiunea infrastructurii urbane”, se arată într-un raport al departamentului de cercetare din cadrul Deutsche Bank.
Potrivit studiului citat, China va avea nevoie, pe parcursul următorilor 30 de ani, de un volum-record de locuinţe, capabil să satisfacă cererea venită din partea a 350 de milioane de locuitori ai oraşelor.
În acelaşi timp, necesarul de spaţii office se va ridica la câteva miliarde de metri pătraţi de birouri noi. În plus, una dintre cele mai stringente nevoi ale ţării este cea pentru o infrastructură modernă – sisteme de apă şi canalizare moderne şi funcţionale, şcoli noi, reţele mai dense şi mai eficiente de transport şi sute de centrale electrice.
Un miliard de locuitori în mediul urban până în 2030
Aceste direcţii de dezvoltare ale pieţei imobiliare se creionează pe fundalul previziunilor pe termen lung ale Uniunii Europene. Astfel, organismul internaţional estimează că volumul populaţiei urbane din China va creşte cu circa 350 de milioane de locuitori până în 2030. Ca urmare, până la jumătatea secolului, oraşele chineze vor depăşi un miliard de locuitori - adică de peste patru ori volumul locuitorilor oraşelor din SUA. De fapt, McKinsey Globa