O salată cu morcovi, ţelină, ridichi asezonată cu oţet de mere şi ulei de măsline este o alegere potrivită pentru prînz sau cină dacă vrem să scăpăm de kilogramele în plus.
100 g morcovi conţin 45 de calorii, aceeaşi cantitate de sfeclă roşie – 43 de calorii, ţelina – 33, iar ridichea neagră – 26. Prin conţinutul redus de calorii, aceste legume se regăsesc în majoritatea curelor de slăbire. O salată cu morcovi, ţelină, ridichi asezonată cu oţet de mere şi ulei de măsline este o alegere potrivită pentru prînz sau cină dacă vrem să scăpăm de kilogramele în plus. În curele de slăbire, rădăcinoasele sînt recomandate şi datorită conţinutului ridicat de fibre alimentare. Fibrele cresc indicele de saţietate al legumelor. Altfel spus, morcovii, sfecla roşie, ridichea neagră, ţelina dau senzaţia de saţietate rapid, dar cu un aport minim de calorii. Mai mult, fibrele împiedică asimilarea grăsimilor, absorbind colesterolul.
În curele de slăbire, nu ne vom simţi epuizaţi din cauza aportului caloric scăzut. Aceasta deoarece rădăcinoasele au proprietăţi remineralizante şi tonice datorită vitaminelor şi mineralelor pe care le conţin. Morcovii, ţelina, sfecla roşie sînt surse bune de vitaminele B1, B2, C, E, betacaroten şi minerale (calciu, fosfor, potasiu, fier).
Previn creşterea glicemiei
“Rădăcinoasele sînt bogate în glucide lente: amidon, fibre alimentare solubile şi insolubile. Din cauza fibrelor, rădăcinoasele sînt mai greu de digerat. Depinde însă de toleranţa fiecărei persoane. Pentru o persoană sănătoasă, conţinutul ridicat de fibre din morcovi, păstîrnac sau ţelină nu este o problemă. Pe de altă parte însă, fibrele din aceste legume sînt greu tolerate de persoanele cu sindromul colonului iritabil”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Glucidele pe care le conţin morcovii, sfecla roşie, ţeli