Un faliment, o criză de lichidităţi şi o preluare la preţuri neimaginat de mici acum două luni. Un bilanţ sumbru al instituţiilor financiare americane al cărui ecou se simte şi la
Un faliment, o criză de lichidităţi şi o preluare la preţuri neimaginat de mici acum două luni. Un bilanţ sumbru al instituţiilor financiare americane al cărui ecou se simte şi la Bucureşti.
Scufundarea navei amiral a băncilor de investiţii americane, Lehman Brothers, a pus pe gânduri întreaga piaţă financiară occidentală. Criza internaţională pornită anul trecut din SUA a făcut victimă un mit al stabilităţii instituţionale ce a traversat un secol şi jumătate de evenimente ale pieţei financiare mondiale.
Criza din anul 2008 este considerată mai puternică decât cea din 1930 pentru că numărul instituţiilor afectate este direct proporţional cu notorietatea acestora. Ieri, doar trei nume: Lehman Brothers, AIG şi Merrill Lynch.
Ziua de ieri va intra în istoria dezastrelor pieţelor de capital, unda de şoc a scăderii puternice a cotaţiilor companiilor listate pe marile burse fiind resimţită şi la Bucureşti. Spre deosebire de Bursă, economia privită prin prisma influenţelor sistemului bancar asupra ritmului de creştere pare protejată pe moment. Leul a pierdut o jumătate de punct procentual în faţa euro, ajungând la cotaţia 3,62, în timp ce indicii bursieri s-au scufundat cu 3,67%- până la 5,14%.
Cu excepţia bursei, economia românească este deocamdată protejată de seismul care zguduie acum pieţele financiare din SUA şi Europa de Vest
Evenimentele din piaţa financiară americană provoacă emoţii în România. Specialiştii susţin, însă, că pe termen scurt mediul de afaceri nu va avea de suferit.
Ziua bursieră de luni a debutat sub auspiciile norului negru abătut asupra pieţelor de capital occidentale, odată cu anunţul privind solicitarea băncii L