Zoica Matei, originară din Craiova, îmbină moda cu ecologia prin promovarea vestimentaţiei transsezoniere şi a mişcării „slow fashion”. Ea creează îmbrăcăminte din materiale organice Moda se schimbă de la un anotimp la altul. Oamenii cumpără haine pentru a le îmbrăca doar de câteva ori înainte de a le abandona. Românca vrea să schimbe tendinţa.
„Fast fashion” a caracterizat moda ani la rând. Tendinţele în materie de vestimentaţie se schimbă de la un sezon la altul, înainte ca hainele abia cumpărate să fie purtate de prea multe ori. Marile magazine schimbă colecţiile şi de patru ori pe an. Bluza cumpărată iarna trecută nu mai este în trend anul acesta. Se poartă alte culori, altă croială, alte accesorii. Numai în Marea Britanie, la fiecare secundă sunt vândute trei perechi de blugi.
La final de sezon, lichidările de stoc atrag în magazine mii de oameni care cumpără haine doar pentru că sunt foarte ieftine. Totuşi, „fast fashion” presupune un consum imens de chimicale şi de energie şi foarte multe emisii de dioxid de carbon. În plus, hainele vândute anual produc mari cantităţi de deşeuri.
„Slow fashion” înseamnă calitate
Există însă un remediu la tendinţa care merge pe repede înainte: „slow fashion”, mişcare ce pune accentul pe calitate şi nu pe cantitate. „Slow fashion” presupune crearea de haine transsezoniere care nu se demodează odată cu trecerea timpului şi, în plus, sunt prietenoase cu mediul înconjurător.
Îmbrăcămintea care se înscrie în mişcarea „slow fashion” este făcută din materiale organice sau reciclate, cu limitarea pe cât posibil a chimicalelor în procesul de fabricare. „Slow fashion nu înseamnă doar a răspunde unor trenduri, ci este o mentalitate care presupune cumpărarea de haine care se menţin în vogă şi după trecerea mai multor anotimpuri”, a spus Adam Smith, directorul executiv