Gazul Petrolier Lichefiat (GPL), alternativa la care au apelat multi posesori de automobile locali pentru a se proteja de preturile din ce in ce mai mari la benzina si motorina, a inregistrat cea mai accentuata scumpire dintre toti carburantii comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Astfel, in functie de compania de distributie, cresterile la pretul autogazului au fost situate intre 40 si 50%, peste cresterile de circa 20-25% inregistrate in medie in pretul de vanzare al benzinei si motorinei, dar si deasupra cresterilor de pret care s-au inregistrat in unele tari europene comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Evolutia pretului la barilului de petrol pe pietele internationale, care in vara acestui an s-a apropiat de pragul de 150 de dolari, iar in prezent se afla pe un trend ascendent odata cu planurile anuntate de oficialii americani pentru redresarea economiei dupa evenimentele intamplate in ultima saptamana, si-a pus amprenta asupra pretului de vanzare al GPL-ului pe piata locala.
In afara de acest factor care a avut un impact major asupra tuturor tipurilor de carburanti, particularitatile pietei locale au fost principalul motiv care a ridicat pretul autogazului cu aproape 50%.
"Grupul Rompetrol, prin divizia de GPL - Rompetrol Gas, a inregistrat de la inceputul acestui an an fata de perioada similara din 2007, o crestere cu 39% a pretului mediu de comercializare a autogazului, pe fondul unei majorari cu aproximativ 60% a materiei prime. De asemenea, trebuie sa tinem cont ca autogazul este un produs comercializat pe o piata in plina formare", explica reprezentantii Rompetrol Gas, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de profil.
In ciuda acestei cresteri, companiile de profil spun ca inregistreaza rezultate pozitive in acest an in ceea ce priveste cererea pentru acest tip de carburant. Motiv