Bancile de investitii de pe Wall Street au devenit istorie, dupa ce Goldman Sachs si Morgan Stanley au decis ca nu mai pot continua intr-o formula pe care investitorii o considera neviabila.
Banca centrala americana (Fed) a decis sa accepte cererile venite peste noapte de la Goldman Sachs si Morgan Stanley care cer sa devina banci comerciale, scrie Bloomberg. Miscarea pune capat ascensiunii firmelor de investitii, la 75 de ani dupa ce Congresul american a decis separarea acestora de administratorii de depozite.
In acelasi timp, decizia Fed si a celor doua companii financiare pune capat saptamanilor de haos de pe piata financiara, in urma carora Lehman Brothers a intrat in faliment, iar Merrill Lynch a fost achizitionata de Bank of America.
"Aceasta decizie marcheaza sfarsitul Wall Street-ului asa cum l-am cunoscut pana acum", a declarat William Isaac, fostul presedinte al FDIC, agentia guvernamentala de garantare a depozitelor. "Este foarte trist", a adaugat el.
Goldman - printre executivii careia s-a numarat si actualul secretar al Trezoreriei, Henry Paulson - si Morgan Stanley, infiintata in urma Glass Steagal Act din 1933, au insistat pana recent asupra faptului ca nu trebuie sa-si modifice structura chiar si in conditiile in care actiunile lor s-au prabusit semnificativ pe bursa newyorkeza, iar costurile de creditare au explodat. Glass Steagal Act este un document al Congresului american, care prevede separarea bancilor de investitii de cele comerciale.
Dar in conditiile in care valoarea de piata continua sa scada, iar clientii deveneau din ce in ce mai reticenti, executivii celor doua companii au ajuns la concluzia ca nu exista decat o singura solutie: sa devina banci comerciale. Strategii bancii centrale s-au reunit duminica seara pentru a analiza cererile depuse de catre cele doua banci de investitii in aceeasi zi. De