- Maramuresul este cel mai nordic punct unde creste copacul mediteranean.
Sarbatoarea municipiului de resedinta al judetului Maramures are loc, din anul 1993, sub semnul unui fruct mediteranean: castana. Baia Mare este cel mai nordic punct de pe glob unde s-a adaptat acesta. Prezenta castanului comestibil in zona Baii Mari este mentionata inca din secolul al XVII. Secretarul cetatii mentiona intr-un proces verbal datat 24 septembrie 1642: "Pentru pofta am trimis cadou castane, ca si alta data, pentru care principele (n.red., Rakoczi I) ne multumeste in scris".
Din 26 septembrie, timp de trei zile, cea de-a 16-a editia a Sarbatorii Castanelor va aduna in zona Parcului Tineretului - Centrul Vechi sute de mii de oameni. La editia din acest an, organizatorii, Consiliul Local si Primaria Baii Mari, au pregatit cateva sute de evenimente, multe cu participare internationala, printre care Parada Sarbatorii, Targul Florilor, precum si expozitiile de arta plastica, Bursa Mineralia, Rivulus Dominarum (bunuri de larg consum), Matia Corvin (documentara), scoala Carpatina Ardeleana (fotografie), sesiuni stiintifice si culturale, numeroase concursuri sportive, piese de teatru si teatru de papusi, vernisaje etc.
Extrem de asteptate sunt si jocurile de artificii si concertele care vor incheia cele trei seri de sarbatoare. In acest an, organizatorii au invitat sa concerteze numeroase trupe, printre care Holograf, Iris si Proconsul. De asemenea, in cursul zilei, pe scena amplasata pe stadionul "Dealul Florilor" vor fi prezentate regaluri de muzica folclorica, cantece si dansuri tiganesti sau concerte ale Fanfarei Municipale. La editia din acest an vor fi prezenti peste 260 de comercianti, dintre care peste 30 vor vinde, evident, castane, simbolul traditionalei manifestari.
- Maramuresul este cel mai nordic punct unde creste copacul mediteranean.
@N