Cu o medie săptămânală de peste 41 de ore prestate, românii şi bulgarii au cel mai lung program de lucru din Europa Potrivit unui sondaj în domeniu, nouă din zece salariaţi fac ore suplimentare, însă sunt rare cazurile când acest efort este răsplătit în bani.
Românii şi bulgarii au cel mai lung program săptămânal de lucru din Europa, media orelor de muncă fiind de peste 41,7 ore/săptămână, conform unui studiu al Fundaţiei Europene pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi de Muncă. Şi asta, în condiţiile în care, potrivit normelor stabilite la nivel naţional, media orelor de muncă săptămânale este de doar 40. Pe locul trei în clasament se află Marea Britanie, unde cei ce au un program de lucru cu normă întreagă au petrecut în 2007 la locul de muncă o medie de 41,4 ore/săptămână, cu aproape două ore peste media orelor de muncă din primele 15 state membre ale Uniunii Europene. Francezii lucrează aproximativ 37,7 ore/săptămână, ceea ce le îngăduie să aibă efectiv o întreagă după-amiază liberă, în comparaţie cu angajaţii din Marea Britanie.
Potrivit datelor date publicităţii de Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi de Muncă, angajaţii din cele 12 noi state membre ce au aderat la UE începând cu 2004 lucrează mai mult decât cei din primele 15 ţări care au format UE, cu un total de 40,6 ore/săptămână, faţă de 39,5 ore/săptămână. În ceea ce priveşte remuneraţia primită pentru orele suplimentare, britanicii lucrează fără plată mai mult decât restul Europei. Astfel, în Marea Britanie, media săptămânală a orelor de lucru “convenite” este de doar 37,3 ore/săptămână, indicând că muncitorii britanici oferă angajatorilor patru ore din timpul lor liber. Diferenţa este mai mare decât în restul ţărilor din UE, unde media orelor suplimentare este de 1,4 ore. Britanicii nu compensează diferenţa nici prin zilele libere suplimentare