Nu stie dreapta ce face stanga. Dar nici romanul care e care. Unul din trei romani nu stie ce inseamna orientarea poltica de stanga sau de dreapta. Romanul face de cele mai multe ori o singura distinctie. "Comunistii" si restul.
Nu mai putin de 28% dintre romani nu fac diferenta intre stanga si dreapta, iar 19% cred in politica "de mijloc". A ajuns compromisul singura politica la care mai raspunde Romania?
In opinia premierului Calin Popescu Tariceanu, batalia politica a anului 2008 este "o confruntare cruciala intre dreapta si stanga", in care dreapta este reprezentata exclusiv de PNL, iar stanga - exclusiv de PSD.
In acceptiunea generala, intr-adevar, stanga este definita clar. PSD. Dreapta este mai greu de ingradit, dar sa spunem ca ar fi, cu o anumita toleranta, o comuniune PD-L, PNL.
In anii '80 a aparut si notiunea de "partid de centru", o inventie din tarile proaspat iesite de sub dominatia ideologica totalitarista sau in tarile supuse unei lungi perioade de tranzitie.
Nici la dreapta, nici la stanga, inainte!
Unul dintre liderii politici care a avut o idee originala in materie de orientare este Marko Bela.
Presedintele unional a declarat campania electorala inceputa si a precizat ca, pe langa sloganul "impreuna pentru Transilvania", se mai impune unul: "Nici la stanga, nici la dreapta. Noi mergem inainte".
Stampila. Unde pun stampila?
Notorietatea partidelor paleste insa la noile alegeri, pe uninominal. Inca un cuvant care ii da romanului batai de cap.
51% dintre romani stiu ca la alegerile parlamentare se va vota uninominal, in timp ce 37% nu stiu modul in care se va desfasura votul. 9% dintre cetateni cred ca se va vota pe liste de partid.
Astfel, pentru a castiga, politicianul, de stanga sau de dreapta, trebuie sa iasa din sed