În România sau... la români – sînt două feluri de exprimare care spun acelaşi lucru: oamenii locului, românii. Cunoscuţi prin ospitalitate şi toleranţă, românii au trăit întotdeauna alături de oameni ai altor popoare.
În România sau... la români – sînt două feluri de exprimare care spun acelaşi lucru: oamenii locului, românii. Cunoscuţi prin ospitalitate şi toleranţă, românii au trăit întotdeauna alături de oameni ai altor popoare.
Mulţi au venit doar cu hainele de pe ei, alţii cu ceva avut, dar, în mod sigur, au adus ce a fost mai de preţ din ţara lor: arta, cultura şi, mai ales, obiceiurile, tradiţiile, gastronomia. Trăim în armonie cu bulgari, turci, ruşi, greci, albanezi, slovaci, evrei, polonezi, tătari, unguri, germani, italieni, precum şi cu mulţi oameni de prin părţile Orientului. Aceştia şi-au pus amprenta şi aduc strălucire zonelor unde locuiesc. Unul dintre tezaurele unui neam este arta culinară. Sînt multe şi frumoase vorbe de spus!
Diversitate
Cînd vezi grădinile bulgarilor din jurul Dunării noastre şi chiar din alte locuri ale ţării unde aceştia s-au împămîntenit, care asigură pieţele cu legume minunate, poţi să nu spui vorbe frumoase? Dar castraveţii muraţi şi salatele lor, ardeii iuţi şi supele vă plac? Ce poţi să spui despre preparatele sîrbeşti, cu roşii coapte, despre cele slovace, cu rulade, sau ale cehilor, cu tăiţei? Dar de ale ruşilor, cuborşurile lor minunate şi vodca ce vrea să facă azi concurenţă palincii noastre? Sau ale polonezilor, cu bigosul lor delicios şi pirogile îmbogăţite cu un păhăruţ de vodcă, din cea cu pai mirositor? Albanezii cu minunatele lor preparate de cofetărie...? Şi uite-aşa, treptat, ne apropiem de germani, specialişti neîntrecuţi în mezelărie şi preparate din cartofi; de turci, artişti în cofetărie, preparate din legume şi fructe; de evrei, cu delicioase preparate din peşte şi pasăr