Introducerea cotei unice de impozitare de 16% la începutul anului 2005 a adus mai mulţi bani în buzunarele salariaţilor cu venituri mari şi mai puţini în cele ale angajaţilor cu salarii mici, adâncind astfel inegalitatea socială, relevă un studiu realizat de Grupul de Economie Aplicată (GEA). Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Analiza se bazează pe datele oficiale ale Institutului de Statistică, din care au fost eliminaţi circa 30% dintre participanţii la eşantion, persoane care nu şi-au declarat toate veniturile.
Potrivit analizei, salariaţii români au câştigat în medie 25 de lei pe lună din cota unică, în 2005, iar 90% dintre ei au câştigat mai puţin de 50 de lei. 40% din câştigurile provenite din modificarea fiscală au intrat în buzunarele a 10% dintre salariaţi, cei cu venituri mult peste medie, a declarat Liviu Voinea, directorul executiv al GEA şi unul dintre autorii studiului.
Banii câştigaţi,cheltuiţi în magazine
Altfel spus, unui angajat cu salariu mediu cota unică i-a adus un surplus de numai 3,73% din salariul net. La un câştig de 10% din salariu au ajuns doar 2% din totalul angajaţilor români. O familie medie a câştigat nu mai mult de 36,1 lei, în 2005, din cota unică. Potrivit cercetării, cei mai mari beneficiari ai cotei de impozitare de 16% sunt familiile cu studii medii sau superioare cu venituri mult peste media naţională, care locuiesc în oraşe şi nu au persoane în întreţinere. Ce au făcut salariaţii cu banii câştigaţi din modificarea impozitării? Studiul arată că „aproximativ 82% din câştigurile din cota unică s-au dus în consum“.
Cel mai mult au cheltuit aceste venituri la cumpărături tocmai persoanele care au avut iar cele mai mari câştiguri: „Cele mai bogate familii au consumat 84% din câştigurile din cota unică, cele mai sărace familii au consumat 74%“, se arată în studiu. Doar 17% din tot