În ciuda crizei financiare internaţionale, statul romån anunţă că se va împrumuta pe pieţele externe, pentru a doua oară în acest an, cu 250 de milioane de euro, redeschizånd emisiunea de eurobonduri. Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) vrea să repete „succesul“ din iunie 2008, după cum l-au caracterizat oficialii instituţiei, şi să obţină finanţare la costuri mai mici decåt pe piaţa internă pentru un împrumut de circa 250 de milioane de
În ciuda crizei financiare internaţionale, statul romån anunţă că se va împrumuta pe pieţele externe, pentru a doua oară în acest an, cu 250 de milioane de euro, redeschizånd emisiunea de eurobonduri.
Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) vrea să repete „succesul“ din iunie 2008, după cum l-au caracterizat oficialii instituţiei, şi să obţină finanţare la costuri mai mici decåt pe piaţa internă pentru un împrumut de circa 250 de milioane de euro cu scadenţa la zece ani. „Avem baza legală pentru a ne împrumuta pånă la un miliard de euro şi, în funcţie de condiţiile de piaţă, vrem să ieşim cu emisiunea de eurobonduri în octombrie sau, cel tårziu, în noiembrie“, a declarat secretarul de stat din MEF, Eugen Teodorovici.
Costurile emisiunii urmează să fie evaluate de către aceiaşi administratori care au gestionat tranzacţia din vară - UBS, Credite Suisse şi EFG Eurobank. „Vor face un prospect de ţară, pentru că s-au schimbat condiţiile macroeconomice din iunie pånă acum, şi îl vor prezenta investitorilor. În funcţie de interesul pe care aceştia îl vor arăta, ne vor sfătui dacă este un moment favorabil pentru redeschiderea emisiunii“, a explicat Teodorovici.
În iunie, Guvernul se împrumuta cu 750 milioane de euro pe termen de zece ani, la un cupon de 6,5%, în principal pentru a refinanţa emisiunea de 600 milioane de euro scadentă la acea dată. Emisiunea din iunie a fost suprasubscrisă. Peste 60 de i