Pretul actiunilor si obligatiunilor tranzactionate pe pietele din Moscova, Bombay si Shanghai au intrat in declin in sedinta de tranzactionare de ieri, incheind avansul inregistrat de pietele emergente in ultima saptamana.
Scaderea vine pe fondul speculatiilor potrivit carora planul Trezoreriei americane de a reduce presiunile din segmentul financiar nu are capacitatea de a preveni o recesiune economica globala, scrie Bloomberg.
Indicele rus Micex a pierdut 4%, situandu-se la nivelul de 1.061,14 puncte la jumatatea sedintei de tranzactionare, dupa ce in cele doua zile precedente inregistrase o crestere record de 29%. Indicele chinez CSI 300 a avut un declin de 3,8%, pana la 2.123,48 puncte, incheind astfel o perioada de crestere consecutiva de 16%.
Secretarul Trezoreriei Henry Paulson ar putea fi nevoit sa dea explicatii in fata Senatului american cu privire la planul privind achizitionarea din bani publici a unor instrumente financiare greu tranzactionabile bazate pe ipoteci. Si asta in conditiile in care economistii estimeaza ca planul guvernului federal ar putea duce datoria publica pana la 70% din PIB, cel mai ridicat nivel din ultima jumatate de secol.
Indicele MSCI al pietelor emergente a coborat cu 1,6%, pana la 840,78 de puncte, in timp ce randamentul cerut de investitori pentru detinerea de obligatiuni emise de statele cu economii emergente a avansat cu 0,1%, pana la 3,6%, potrivit JP Morgan Chase.
Indicele Sensitive al bursei din Bombay a coborat cu 3,1%, declinul fiind condus de State Bank of India, care a inregistrat cea mai semnificativa scadere din ultima luna.
"Investitorii sunt sceptici in ceea ce priveste planul de salvare conceput de autoritatile federale americane", a declarat Ajay Bodke, de la IDFC Mutual Funds din Bombay. "Nu poti scapa de toata aceasta mizerie doar printr-o simpla interventie a statului i