Banca Centrala si-a atins scopul urmarit prin numeroasele restrictii impuse pietei bancare: ritmul de acordare a creditelor a incetinit si a dus la o reducere a cererii. Industria are o cerere insuficienta; ca efect, cresc preturile, constructiile isi tempereaza avantul.
Paradoxal, economia ar putea creste totusi cu un scor-record de 10% in al treilea trimestru al anului, estimeaza Guvernul, impulsionata de "socul de oferta al agriculturii". Productia in constructii va incetini in septembrie, conform asteptarilor a 36% din companii, fiind determinata in principal de cererea insuficienta, dar cea mai mare influenta ar putea veni din practicarea preturilor inca descurajante, potrivit Buletinului lunar de conjunctura al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Conditiile climaterice favorabile vor determina in continuare, in septembrie, extinderea activitatii de constructii, posibil intr-un ritm mai scazut. De asemenea, comenzile in constructii se vor mentine pe o traiectorie crescatoare, posibil mai lenta. "Acum asistam la un blocaj pe piata tranzactiilor imobiliare, vanzatorii tinand foarte mult la pret. Pana acum, preturile caselor au fost determinate in special de speculatori, dar in viitor aceste speculatii se vor reduce simtitor.
Se vor reduce in volum creditele in valuta (principalul motor de finantare pe ipotecar) si, in plus, se vor scumpi aceste imprumuturi. Astfel, tot mai putini vor fi in stare sa contracteze un credit ipotecar si, prin urmare, va interveni o scadere brusca a cererii de locuinte. La un moment dat, cativa se vor decide sa vanda si, pe fondul unui efect de turma, vor aparea si alti vanzatori speriati, care vor duce preturile tot mai jos", a explicat Nicolae Alexandru Chidesciuc, economist-sef al ING Bank.
Romania Libera Banca Centrala si-a atins scopul urmarit prin numeroasele restrictii impuse pietei ba