Un reputat fizician român, coleg şI prieten cu mulţi dintre laureaţii Nobel în fizică, a lucrat la realizarea unei instalaţii testate în cadrul unui zbor NASA şi apoi montate pe staţia spaţială internaţională.
Un reputat fizician român, coleg şi prieten cu mulţi dintre laureaţii Nobel în fizică, a lucrat la realizarea unei instalaţii testate în cadrul unui zbor NASA şi apoi montate pe staţia spaţială internaţională. Un dispozitiv menit să efectueze măsurători fizice cu aplicaţii importante în viaţa de zi cu zi. Cercetător de elită recunoscut, a descoperit a treia antiparticulă înregistrată. Oamenii de ştiinţă care le-au găsit pe primele două au fost recompensaţi cu premiul Nobel; el l-a ratat, dar faima sa este la fel de mare ca a unuia care l-a luat. Este poate cel mai de seamă savant român în viaţă, prea puţin cunoscut, în special în lumea ştiinţifică românească. El ne dezvăluie amănunte din culisele marilor cercetări de nivel mondial. Nu a ocolit nici veştile alarmante despre acceleratorul de particule de la CERN, unde a lucrat şi unde încă mai merge o dată la cîteva luni şi unde i se mai cere sfatul. Participă la şedinţe ca invitat de seamă, dar acelaşi lucru îl face şi la IUCN Dubna, un fel de "CERN" al Estului, la fel de faimos. Astăzi lucrează pentru NASA, mâine merge la Universitate, poimâine îl vedem la Geneva sau Moscova întreţinându-se cu geniile lumii.
Un venerabil savant român. 80 de ani. Fizician de elită, specialist în particule elementare, cu zeci de cărţi, proiecte, sute de lucrări, citat de mii de fizicieni din întreaga lume. Un Emil Palade al fizicii zilelor noastre, fără mult-râvnitul trofeu însă. A lucrat şi încă mai colaborează, cât vârsta îi va permite, la cele două mari centre pentru cercetări nucleare din lume, de la Dubna şi Geneva. La Dubna, mai precis la Institutul Unificat pentru Cercetări Nucleare, a fost