Împrumutul cel mai mare care va putea fi obţinut pentru achiziţionarea unei case va fi, în continuare, în franci elveţieni. Aplicarea de către bănci a noilor norme de creditare va determina o restrângere a creditării cu 10-12 puncte procentuale până la finele anului, potrivit oficialilor BNR.
Prin noul regulament care va fi aplicat de bănci începând cu 6 octombrie, Banca Naţională a României (BNR) îşi propune restrângerea creditării în rândul populaţiei.
Se pare că acest lucru se va şi întâmpla, de vreme ce gradul maxim de îndatorare al solicitantului va înregistra, în mare parte, o diminuare comparativ cu prezentele condiţii de finanţare. Aplicarea de către bănci a noilor norme de creditare a populaţiei ar putea aduce românului un împrumut mai mic chiar şi cu 30% faţă de cel pe care l-ar putea obţine în momentul de faţă.
Împrumutul în franci, cel mai afectat
Împrumutul în franci elveţieni va fi afectat de cea mai mare scădere a sumei maxime ce poate fi contractată, arată un studiu al brokerului de credite Kiwi Finance. În ciuda reducerii după aplicarea noilor norme de creditare, suma cea mai mare ce poate fi accesată va fi în continuare în moneda elveţiană. „În continuare, suma cea mai mare ce poate fi accesată este în CHF, cu toate că este valuta ce va înregistra cele mai mari scăderi de sumă după implementarea noilor norme”, subliniază Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.
O familie cu un venit lunar de 1.000 de euro care doreşte să achiziţioneze o locuinţă poate contracta pe o perioadă de 25 de ani, în condiţiile actuale de creditare, o sumă maximă de 81.695 de euro, echivalent franci elveţieni.
După aplicarea noilor norme, suma maximă ce poate fi accesată în moneda exotică se va reduce la echivalentul a 58.295 de euro într-un scenariu pesimist şi la echivalentul a 73.526 de euro într-un scena