Mai multe companii din Marea Britanie si Statele Unite au solicitat autoritatilor de reglementare protectie impotriva operatiunilor de short selling, dupa ce acest tip de practica a fost interzis sau restrictionat in cazul actiunilor bancare sau al altor actiuni financiare din mai multe tari saptamana trecuta, scrie Financial Times.
Comisia americana a Valorilor Mobiliare (SEC) a acordat burselor controlul asupra listei de actiuni americane protejate in fata operatiunilor care pariaza pe o scadere a valorii acestora, lista care a fost extinsa cu inca 96 de companii.
Printre actiunile nou incluse se numara cele ale producatorului de automobile General Motors, ale grupului industrial General Electric si ale fondului de hedging GLG Partners.
General Electric a declarat ca a cerut SEC sa fie inclusa pe lista, in timp ce GM a anuntat ca nu a facut o astfel de solicitare. Conform noilor reglementari SEC, companiile pot alege sa fie excluse din cadrul listei, dar bursa newyorkeza a anuntat ca nici o companie nu a optat pana acum in acest sens.
National Association of Real Estate Investment Trusts din Statele Unite discuta cu SEC cu privire la includerea membrilor sai pe lista, in urma unei cereri similare venite din partea Retia, trustul britanic de investitii in imobiliare. F&C Asset Management, un manager de fonduri britanic, a intrebat Financial Services Authority daca poate fi inclus pe lista.
Analistii din domeniul proprietatii se tem ca fondurile de hedging si-ar putea indrepta atentia catre actiunile companiilor din sectorul imobiliar.
Companiile din acest sector sunt de asemenea legate de actiunile din sectorul financiar, in parte pentru ca sectorul este dependent de finantare bancara, fiind afectat de probleme similare, cum ar fi oscilatiile ratelor dobanzii. Sectorul este vizat de fondurile de hedging si din cauza prabusiri