Restantele populatiei au inregistrat in iulie o scadere cu peste 3% fata de luna anterioara, aceasta fiind cea mai severa contractie inregistrata in ultimii ani.
Restantele populatiei au inregistrat in iulie o scadere cu peste 3% fata de luna anterioara, aceasta fiind cea mai severa contractie inregistrata in ultimii ani. Si luna iunie adusese o scadere, insa de amplitudine mai mica. Desi in ultimii ani au mai existat scaderi ale soldului, acestea nu au avut loc niciodata timp de doua luni la rand.
Volumul total de restante a coborat in iulie la 680 mil. lei (192 mil. euro), potrivit statisticilor Bancii Nationale, care preia aceste date de la Biroul de Credit. Volumul ramane semnificativ mai mare fata de nivelul inregistrat in 2007.
Dupa aceste corectii, ritmul anual de crestere a restantelor a incetinit la doar 43%, de la 73% in mai si 106% in decembrie anul trecut. De altfel, aceasta este a cincea luna consecutiva in care ritmul incetineste. Varful de crestere fusese atins in iulie anul trecut, cand ritmul era de 119%.
"Este o mare imbunatatire a ritmului de crestere fata de perioada din iarna, dar cred ca este vorba de niste artificii contabile pe care le fac bancile, pe langa efectul de baza. Raportarea restantelor de bancile din sistem se realizeaza in mod corect, dar ma gandesc la refinantari, la externalizari, prelungiri de scadenta, astfel incat creditele neperformante sa nu mai apara in date", a spus analistul financiar Dragos Cabat.
Iulie a fost prima luna in care creditele scoase in afara bilantului au inregistrat o crestere atat de mare, de 27 milioane de lei (7,64 mil. euro). Acestea nu reprezinta insa creantele vandute de banci, ci doar reflecta un pas contabil de trecere in extrabilantier.
In functie de categoria de intarziere, in timp ce restantele intre 31 si 60 de zile si cele intre 61 si 90 de zile