Ardelenii fără centrale de apartament vor plăti mai mult la căldură. Preţul gigacaloriei va creşte în oraşele din Transilvania racordate la reţele centralizate de termoficare cu 15%. Cea mai scumpă căldură o vor plăti băimărenii. Primele zile de toamnă au adus zile reci, cu temperaturi care s-au situat constant sub 10 grade Celsius.
În mai multe oraşe din Ardeal, regiile de termoficare au început să furnizeze căldură în apartamentele conectate la sistemul centralizat.
Odată cu aceasta oamenii încep să se întrebe cât va costa căldura anul acesta.
Pentru cei racordaţi la reţelele orăşeneşti de termoficare, costurile depind de sumele cu care consiliile locale subvenţionează, în funcţie de bugetul propriu, preţul la căldură. Persoanele care au centrale de apartament pot beneficia de subvenţii numai dacă venitul pe cap de familie nu depăşeşte 615 lei.
Căldură mai scumpă cu 15%
Dintre oraşele-reşedinţă de judeţ din Transilvania unde există un sistem de termoficare centralizat, cea mai „ieftină” căldură o vor avea orădenii. Aceştia vor plăti 123 de lei pe gigacalorie.
La polul opus se află locuitorii din Baia Mare, unde gigacaloria va costa 284 de lei. La Cluj şi Târgu Mureş preţul căldurii se situează între aceste limite. Regiile de termoficare estimează că faţă de anul trecut, preţul gicacaloriei în sistem centralizat creşte în toate oraşele din Ardeal cu aproximativ 15%.
Pe lista neagră
Din cauza preţului tot mai ridicat al energiei termice, mai multe asociaţii de proprietari sunt trecute pe lista neagră a rău-platnicilor, riscând să rămână cu caloriferele reci la iarnă.
În topul restanţierilor se află asociaţiile de proprietari din Târgu Mureş, care au datorii de 3,2 milioane de lei la furnizorul local de energie termică. În Oradea, o singură asoci