Tot mai multe ţări instituie taxa Robin Hood pentru profiturile excepţionale generate de creşterea fără precedent a cotaţiilor petrolului În timp ce italienii, portughezii şi ungurii adună sute de milioane de euro din tot sectorul energetic, la noi statul se mulţumeşte cu contribuţiile benevole a două companii.
Suprataxarea câştigurilor companiilor din sectorul energetic face prozeliţi. Taxa Robin Hood inventată, cum altfel, decât de englezi, prin care erau impozitate profiturile rezultate din câştigurile generate de creşterile preţurilor petrolului, a revenit în actualitate.
După ce Italia, la începutul verii, şi, săptămâna trecută, Portugalia au decis “amendarea” profiturilor companiilor din sectorul petrolier, Ungaria extinde chiar această taxă la nivelul tuturor companiilor energetice. În acest timp, la noi, Ordonanţa de Urgenţă, care urma să instituie Fondul Social de gaze cu contribuţia producătorilor interni de gaze naturale, Petrom şi Romgaz, este suspendată.
Din banii colectaţi la Fond ar urma să fie acordate ajutoare populaţiei cu venituri reduse pentru plata facturilor la gaze. “Noi am cerut instituirea taxei Robin Hood, dar tot ce a apărut este o Ordonanţă care vizează exclusiv contribuţiile producătorilor de petrol şi de gaze”, afirmă Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR).
Taxarea fără excepţii a profiturilor
Ideea iniţială de la care a plecat taxa Robin Hood s-a pierdut pe drum. Englezii aveau în anii 70 chiar o poziţie privilegiată în vestul Europei din perspectiva unui mare producător de petrol şi de gaze. Interesant este că nici Portugalia, nici Ungaria nu deţine resurse importante de gaze sau de petrol.
Companiile naţionale care domină piaţa locală nu au cote regionale foarte mari. În ciuda criticilor şi a contestaţiilor ope