Robinetele regiilor de termoficare nu s-au deschis nici în şcoli şi grădiniţe. Majoritatea şcolilor şi grădiniţelor din Timişoara este încălzită de la sistemul centralizat, care însă nu a fost pornit. Peste 30 de grădiniţe şi aproape toate şcolile din oraş nu au avut căldură de la instalarea frigului şi până astăzi. Regia Colterm nu a pornit căldura.„Nu putem porni căldura înainte de 1 octombrie pentru că nu ne permite legea”, a spus directorul Colterm, Ioan Piţurcă. Foarte puţine grădiniţe pot avea căldură în afara sistemului centralizat.„Există posibilitatea ca, în unele grădiniţe, să fie pornită căldura mai devreme, dar nu am primit nici o solicitare de acest gen”, a spus purtătorul de cuvânt al Colterm, Mirela Bugarschi.
„E dezastru”
La Grădiniţa Nikolaus Lenau copiii şi educatoarele stau în frig de aproape două săptămâni. „E dezastru de frig. Suntem şi cu grădiniţa în construcţii şi sperăm să ne dea căldură cât mai repede”. Elevii de generală şi de liceu sunt mai norocoşi. Sunt mai rezistenţi şi se încălzesc „la grămadă”. „E frig şi la noi. Sunt în clasă câte 28 – 30 de copii şi se mai încălzesc cum respiră. S-au şi îmbolnăvit câţiva copii, dar nu neapărat de la şcoală, pentru că acasă e aceeaşi situaţie”, a declarat directorul Colegiului Tehnic Ion Mincu, Ionel Dima.
La sat ard teracotele
Şcolile din mediul rural sunt privilegiate: au centrale proprii sau teracote pe care le pot porni şi regla în funcţie de nevoi. „La Giarmata avem centrală pe gaz şi la Cernăteaz folosim sobe. Lemnele sunt asigurate şi de astăzi (n.r. ieri) am făcut focul”, spune primarul localităţii Ion Delvai.
Situaţia frigului din şcoli şi grădiniţe este cunoscută şi la inspectorat, dar nimeni nu poate face nimic. „Ştim că este frig. Nu am primit reclamaţii până acum. Aşteptă să dea Coltermul drumul la căldură”, a spus