Logodna responsabilizează, făcând trecerea de la ideea de „relaţie“ la cea de „uniune“.
Elena Georgescu
Anticamera căsătoriei
Logodna responsabilizează, făcând trecerea de la ideea de „relaţie“ la cea de „uniune“. Dacă jură- mântul defineşte căsătoria, logodna e doar un fel de promisiune. Nu este o instituţie născocită de femei, pentru a grăbi lucrurile, ci de către bărbaţi, tocmai pentru a le clarifica. Logodna a fost introdusă în 1215 de către Papa Inocenţiu al III-lea, pentru ca, în cazul în care existau impedimente în calea căsătoriei, să fie un răgaz în care acestea să poată fi semnalate. Este ea necesară? De multe ori, da.
Din aceleaşi motive pentru care cosmonauţii reveniţi din spaţiu trec întâi printr-o cameră de depresurizare, să se adapteze la noile condiţii. Cea mai bună reprezentare a logodnei se află în serialul „Seinfeld“, când personajul Elaine îi aseamănă pe bărbaţi cu nişte veveriţe: „Trebuie să le ademeneşti încet, nu să le sperii cu mişcări bruşte“. Tineri sau mai puţin, frumoşi ori urâţi, cu succes la femei sau fără, majoritatea văd căsătoria ca pe o cuşcă rotativă, în care vor bate pasul pe loc. Noi judecăm într-un alt sistem de referinţă, mai apropiat. Căminul e centrul Universului şi este singurul punct fix, cele dinafară pot să se mişte cât de repede or vrea!
Soţul meu se înşală însă crezând că doar bărbaţii sunt speriaţi de ideea căsătoriei. Şi femeile sunt, diferenţa e că noi, în general, nu ne punem problema dacă vom rezista rigorilor vieţii în doi, ci dacă ne-am ales bine „veveriţ a“ alături de care să păşim înainte.
Adrian Georgescu
0:59… 0:58…
Cred că oamenii se logodesc doar pentru că le place cum sună cuvântul. Ea nu te mai prezintă drept „prietenul meu“ (doar nu mai aveţi 16 ani!), dar nici „soţul meu“ (doar nu aveţi 50 de ani!). „L