Aproximativ 30 de deţinuţi şi opt angajatori au fost prezenţi, astăzi, la o întâlnire organizată de Ministerul Justiţiei, destinată integrării în muncă a persoanelor condamnate penal. Reducerea pedepsei şi posibilitatea unui venit - ce-i drept, destul de mic - sunt avantajele deţinuţilor, pe când angajatorii s-ar putea alege cu o forţă de muncă ieftină. Sursa: Cosmin Marinescu
Sunt însă şi mari probleme: motivaţia scăzută a deţinuţilor, lipsa de interes a unor penitenciare, neconsiderarea perioadei lucrate în penitenciar ca vechime în muncă şi reticenţa firmelor la angajarea de deţinuţi. Potrivit şefului Administraţiei Penitenciarelor, Ioan Băla, munca ar trebui să fie obligatorie printre deţinuţii fără probleme de sănătate.
Lipsa de motivaţie şi neimplicarea penitenciarelor, principalele probleme
"Dacă tot are mâncare şi cazare, de ce să mai iasă la muncă? Patronii nu au nevoie de facilităţi cât deţinuţii de motivaţie. O direcţie ar fi acordarea dreptului la pensie, la vechime, oricărui deţinut care iese la muncă", crede Ion Dedu, preşedintele Patronatului de Comerţ, Turism, Industrie şi Servicii (PCTIS). Totuşi, preşedintele Administraţiei Penitenciarelor arată că, momentan, sunt două feluri de a motiva deţinutul pentru a practica muncă în timpul detenţiei: posibilitatea de a scăpa de o parte din pedeapsă şi cea de a-şi ajuta familia.
Astfel, la fiecare 20-21 de zile lucrate, un deţinut poate primi o reducere de pedeapsă de cinci până la şapte zile. Mai mult, 30% din valoarea contractului dintre penitenciar şi angajator ajunge în contul personal al deţinutului, iar banii pot fi folosiţi pentru cumpărături în interiorul închisorii sau pentru ajutorarea familiilor.
O altă problemă acuzată de Dedu este slaba colaborare din partea majorităţii penitenciarelor. "Sunt cereri pe care le trimitem către conducer