In primul semestru din 2008 au fost deschise 3682 de noi dosare de insolventa. Se poate observa ca falimentele deschise in prima jumatate a acestui an aproape ca s-au dublat fata de acceasi perioada a anului trecut. Cele mai multe sunt in comert, arata Studiul Coface "Evolutia falimentelor in prima jumatate a anului 2008".
"Inrautatirea comportamentului de plata al companiilor, pe fondul crizei de lichiditati, mai ales in constructii, va conduce la cresterea numarului de proceduri deschise, chiar daca in multe cazuri nu se discuta de situatii reale de faliment", a explicat directorul Coface Romania, Cristian Ionescu, citat de NewsIn.
Date principale din raportul Agentiei de Rating Coface:
numarul falimentelor a ajuns la aproape 7.500, la jumatatea anului 2008, din care 3682 sunt dosare nou deschisecomert: 43,65% falimente. Numarul cazurilor - aproape 3.300. Motivul: concurenta exercitata de marile lanturi de supermarketuri si hypermarketuri asupra micilor comercianticonstructiile - cel mai riscant sector, din punct de vedere al riscului de insolventa: 11% din cazurile de faliment (822 de firme), pondere ce il plaseaza pe locul III intre sectoarele economice, dupa comert si distributie.Domeniile cu cel mai scazut grad de risc, unde s-au inregistrat cele mai putine cazuri de insolventa, sunt productia si furnizarea de energie electrica si termica, apa si gaze, industria metalurgica, intermedierile financiare, telecomunicatiile si IT-ul.
Topul judetelor
Bucuresti: cea mai ridicata rata a insolventei, aproape 13% din total, aproape 1.000 de cazuri.Timis: locul II; numarul insolventelor: aproape 740.
Judetul Vrancea: locul III, cu aproape 400 de cazuri de insolventa.Prahova: locul IV, cu aproape 370 de cazuri de insolventa.
Vestea buna: creste numarul dosarelor solutionate
Potrivit NewsIn, Coface sustine ca o situ