Medicii români vor şti cum se simt pacienţii lor de la zeci de kilometri distanţă. Deşi pare desprinsă dintr-un film SF, o asemenea scenă ar putea deveni realitate peste câţiva ani. Consultaţii prin videotelefon sau starea de sănătate monitorizată în timp real la domiciliu (totul în schimbul unor abonamente lunare modice) ori eficientizarea activităţii unităţilor medicale, de la modul în care au loc intervenţiile de urgenţă la mai banalele sisteme de evidenţă a pacien�
Medicii români vor şti cum se simt pacienţii lor de la zeci de kilometri distanţă. Deşi pare desprinsă dintr-un film SF, o asemenea scenă ar putea deveni realitate peste câţiva ani.
Consultaţii prin videotelefon sau starea de sănătate monitorizată în timp real la domiciliu (totul în schimbul unor abonamente lunare modice) ori eficientizarea activităţii unităţilor medicale, de la modul în care au loc intervenţiile de urgenţă la mai banalele sisteme de evidenţă a pacienţilor şi a cheltuielilor. Şi, nu în ultimul rånd, reducerea costurilor, atåt pentru spitale, cåt şi pentru asiguraţi. Toate acestea ar putea fi efectele benefice ale „e-health“ - sistemul sanitar „asezonat“ cu ultimele tehnici de transmisie şi stocare a datelor.
Un consorţiu format din Alcatel-Lucent, Orange şi SAP şi-a propus să-i convingă pe reprezentanţii sistemului sanitar autohton să ardă etapele şi să ajungă direct în mileniul III. „Pentru început, vom ţinti sectorul privat, care este mai modern şi din ce în ce mai important în acest domeniu. Însă, sperăm ca şi unităţile de stat să fie receptive la beneficiile aplicaţiilor IT&C dedicate medicilor şi pacienţilor“, spune Dan Bedros, preşedintele Alcatel-Lucent South-East Europe.
Valentin Tomşa, directorul general al SAP Romånia, se arată optimist în legătură cu reacţia autorităţilor. „Pacienţii vor avea acces la sisteme tot mai moderne de diagnostic şi tratam