Anul acesta, mai puţin de 5.000 de studenţi din străinătate au fost admişi în universităţile autohtone. Sunt atraşi însă nu atåt de calitatea învăţămåntului, cåt de preţurile încă mici. Ponderea cursanţilor străini este, aşadar, mai mică de 3 procente din totalul studenţilor de la noi. Spre comparaţie, în Marea Britanie, aceştia ocupă peste jumătate din locurile din sistemul universitar. Potrivit rectorului Universităţii din Bucureşti, Ioan P&ari
Anul acesta, mai puţin de 5.000 de studenţi din străinătate au fost admişi în universităţile autohtone. Sunt atraşi însă nu atåt de calitatea învăţămåntului, cåt de preţurile încă mici.
Ponderea cursanţilor străini este, aşadar, mai mică de 3 procente din totalul studenţilor de la noi. Spre comparaţie, în Marea Britanie, aceştia ocupă peste jumătate din locurile din sistemul universitar. Potrivit rectorului Universităţii din Bucureşti, Ioan Pånzaru, cauzele atractivităţii scăzute a Romåniei sunt, în principal, procedurile greoaie de acordare a vizelor pentru studenţii din statele asiatice şi posibilitatea redusă de a studia în mai multe limbi. Astfel, pentru a urma cursuri cu profil economic, politehnic, umanist, agronomic sau sportiv, un student străin intrat la una dintre facultăţile din Romånia trebuie să plătească o taxă anuală de 3.200 de dolari. Aceasta creşte la 3.600 de dolari, în cazul cursanţilor la medicină şi farmacie şi la 4.700 de euro pentru cei care vor să înveţe în cadrul unei facultăţi de muzică, arte sau arhitectură. Iar dacă ţin neapărat să devină actori sau regizori într-o instituţie de învăţămånt din Romånia, tinerii străini trebuie să achite suma anuală de 7.600 de dolari. Indiferent de specialitate, studiile postuniversitare costă cu maximum 400 de dolari mai mult decåt sumele enumerate mai sus.
Acestea nu sunt însă valabile în cazul tuturor studenţilor internaţionali, întrucåt,