Oktoberfest, cel mai mare festival de bere din lume, este ultima victimă a “chinezăriilor”. “Atacul” produselor contrafăcute i-a înfuriat pe cei care susţin că acestea nu respectă “spiritul” bavarez. Mai precis, Oktoberfest este invadat de “lederhosen” made in China, Europa de Est (da, este şi România menţionată) şi India.
Este vorba despre tradiţionalii pantaloni scurţi cu bretele, din piele, specifici Bavariei. Aceştia, în varianta chinezo-indiană-est-europeană, evident, mult mai ieftină, (150 de euro, comparativ cu 600 pentru cei originali) pot fi văzuţi peste tot la Oktoberfest, rănind privirea celor care tânjesc după vremurile de odinioară, scrie publicaţia britanică The Times.
Pentru aceştia, acceptabili sunt doar lederhosen-ii croiţi din piele de căprioară bavareză şi cusuţi şi brodaţi de către un croitor bavarez, preferabil într-un sat din Alpi unde se pot auzi talăngile vacilor ieşite la păscut.
Otto Dufter, preşedintele Societăţii bavareze a costumelor populare, se declară oripilat că anul acesta festivalul a fost inundat de costume care nu au nimic de-a face cu ţinuta tradiţională bavareză. “Societăţile noastre folosesc în mod exclusiv croitorii locali de lederhosen. Noi nu folosim pseudo-costume făcute în străinătate”, s-a indignat acesta.
Magazinele din Munchen admit că au pe stoc şi multe ţinute făcute din piele naturală de import, sau care sunt făcute în China, India şi Europa de Est. Cu toate acestea, se apără managerii acestor magazine, este normală punerea în vânzare a unor ţinute mai ieftine, de vreme ce acestea sunt purtate o singură dată pe an.
“Eu sunt împotriva oamenilor care cumpără lederhosen făcuţi în România doar pentru că sunt mai ieftini”, a explicat Hans Lehrer, membru al societăţii folclorice Isargau. El susţine că lederhosen-ii brodaţi făcuţi în Bavaria sunt mai scumpi, însă “merită să dai mai mulţi bani,