Primul ministru a acordat pe 21 septembrie un interviu agentiei Mediafax, reprodus partial de Hotnews. Nu trebuie sa para surprinzator ca dl Popescu Tariceanu isi afirma increderea ca PNL poate castiga singur alegerile, deci va putea, tot singur, sa conduca tara in intervalul 2009-2013. Ca si boxerii inainte de meci, politicienii sunt obligati sa declare ca vor invinge, altfel nimeni nu ii ia in serios. Este si acesta un aspect al jocului electoral. Nu este mai putin adevarat ca aceia care au scontat pe un declin rapid al PNL dupa divortul dramatic cu PD s-au inselat. Partidul a urcat si in sondaje, si la alegerile locale, iar nivelul de 20% din voturi care parea o culme a utopiei nu numai ca a fost atins, dar revine constant in sondajele electorale si nu mai pare o proiectie imposibila.
Nu este totusi de conceput ca PNL ar putea forma singur un guvern majoritar. Chiar unul minoritar liberal nu pare previzibil. Coalitia ii paste pe liberali. Am mai aratat cu alte prilejuri cat de fatala i-ar putea fi partidului o coalitie cu PSD, care l-ar obliga la abandonarea principiilor liberale, o ideologie limpede fiind principalul atu al ultimului partid "istoric". Daca aceasta alianta contra naturii a functionat taras-grapis, pe o baza provizorie, in nici un caz ea nu va mai putea avea o linie coerenta printr-o intelegere de durata, decat cu riscul pierderii specificului liberal. Asa ca liberalii sunt condamnati, pentru a se mentine in limitele conceptiilor lor, la o alianta cu PD-L, chestiunea oamenilor care ar urma sa joace un rol in aceasta alianta fiind rezervata.
Ar fi greu sa contestam ca cresterea economica a continuat si chiar s-a accentuat sub guvernarea 2004-2008. Greu, de asemenea, de negat ca nu au crescut salariile si pensiile, in ciuda unei conjuncturi interne (inundatii, seceta) si externe (criza financiara, cresterea pretului gazelo