- Economic - nr. 178 / 24 Septembrie, 2008 Dat fiind faptul ca pe piata produselor alimentare au aparut, in ultimii ani, produse falsificate sau care folosesc in procesul de productie substituti, Guvernul a luat masuri, prin modificarea si completarea prevederilor Ordonantei 42/1995 privind productia de produse alimentare destinate comercializarii. Astfel, conform noilor reglementari, toti operatorii economici din sectorul alimentar, fie ca sunt persoane juridice, asociatii familiale sau persoane fizice autorizate, trebuie sa-si desfasoare activitatea in baza unor licente de fabricatie eliberate de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Sunt norme care se aplica nu doar comerciantilor, ci si producatorilor agricoli, persoanelor fizice, care, potrivit legislatiei de pana acum, puteau desfasura activitati in domeniul productiei de produse alimentare fara licente de fabricatie. Or, de acum toti acestia au nevoie de aceasta licenta, care atesta faptul ca operatorul economic respectiv este capabil sa desfasoare activitati in domeniul productiei de produse alimentare, in conformitate cu legislatia in vigoare, la un nivel de calitate si siguranta care sa asigure protectia vietii si sanatatii consumatorilor. In consecinta, orice operator economic va trebui sa solicite ministerului Agriculturii licenta de fabricatie, atunci cand va pune in functiune o unitate de productie alimentara. Licentele se elibereaza in termen de maximum o luna de la depunerea cererii, in urma achitarii de catre operatorul solicitant a unei taxe, care este de 500 de lei pentru persoanele juridice si de 250 de lei pentru asociatiile familiale si persoanele fizice autorizate. Nu este necesara obtinerea acestor licente pentru produsele alimentare care se realizeaza in unitati de alimentatie publica, precum restaurante, braserii, pizzerii, berarii, baruri, patiserii, ceainarii, c