Saturarea parcurilor si zonelor industriale din vestul tarii, din hub-uri precum Cluj, Arad sau Timisoara, obliga investitorii straini sa identifice noi zone neacoperite si sa concentreze activitatea in unele locatii nou create si cu potential de dezvoltare, precum Oltenia.
Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) are in prezent pe rol proiecte ce depasesc 5 miliarde de euro, mare parte dintre acestea derulandu-se in productia de componente auto.
"Clujul este cel mai bine pregatit din punct de vedere administrativ si am putea trimite orice investitor acolo, dar nu prea mai este spatiu. Acum exista interes mare pentru Oradea, Beius, iar la Calarasi au fost atrase circa 200 de milioane de euro. Sprijinim Craiova si sudul tarii, dar incercam sa trimitem investitori si in Moldova", a declarat Monica Barbuletiu, vicepresedintele ARIS.
Cea mai mare investitie la nivelul judetului Cluj a fost finalizata de producatorul finlandez de telefoane mobile Nokia si este urmata ca importanta de cea a producatorului de motoare electrice Emerson, care va construi printr-o investitie de 125 de milioane de euro 5 fabrici in parcul industrial Tetarom II.
Potrivit vicepresedintelui ARIS, cea mai mare parte a proiectelor de 5 miliarde de euro sunt in principal investitii incepute in trecut, ce merg spre finalizare sau extindere, dar si proiecte noi, atrase in acest an. "Ca exemple sunt Pirelli, Renault, Continental sau Draxlmaier, care doreste acum sa se extinda in Brasov", a spus Barbuletiu.
Producatorul italian Pirelli a anuntat, pe langa investitiile in dezvoltarea fabricii de la Slatina sau cele pentru constructia unei fabrici de filtre diesel in Gorj, si posibilitatea constructiei in Romania a unei noi fabrici de anvelope.
Renault are in derulare in prezent investitia de 450 de milioane de euro pentru centrul tehnologic de la Ti