Aprilie 2005. Cu tort, sampanie si discursuri despre rolul BBC-ului in Romania, presedintele Basescu, premierul Tariceanu, ambasadorul de atunci al Marii Britanii Quinton Quayle si directorul BBC World Service Nigel Chapman lansau oficial BBC Romania pe 88 FM in Bucuresti. Britanicii tocmai investisera in doua studiouri moderne la Bucuresti si Chisinau. Iar Nigel Chapman vorbea de „aportul suplimentar” al BBC-ului fata de ceea ce presa romana stie deja sa faca. Septembrie 2008. Acelasi loc - ambasada Marii Britanii la Bucuresti – dar fara personalitatile publice de acum trei ani. Doar Nigel Chapman. Si o parte din ultimii angajati ai BBC Romania. Fara tort, fara sampanie. Domnul Chapman isi lua la revedere de la cei pe care acum doua luni ii anunta ca vor fi concediati. BBC Romania s-a inchis. Adevarul: A fost ca la fotbal, se jucau prelungirile, toata lumea stia ca in curand se va termina, si totusi meciul parca s-a incheiat dupa regula „mortii subite”.
Nigel Chapman: Sigur, intotdeauna e greu sa inchizi un serviciu care a emis timp de 70 de ani. Dar in final totul se rezuma la o analiza a nevoii ca BBC sa mai emita in continuare in Romania.
Poate ca BBC mai era necesar.
Acesta este punctul d-voastra de vedere.
Si punctul d-voastra de vedere ?
Pai, trebuie sa iau in calcul solicitarile care vin din intreaga lume. Si am o suma fixa de bani, am lucruri pe care trebuie sa le fac in televiziune, new media si radio, sunt proiecte pentru Orientul Mijlociu, pentru lumea islamica, Africa, pentru aceste zone unde nevoia este mai mare decat intr-o tara care face parte din Uniunea Europeana, asa cum este cazul Romaniei.
Deci pana la urma totul s-a rezumat la bani.
La prioritati. Si implicit si la resurse. Dar decizia de parasi o tara ca Romania vine numai daca crezi