Guvernul britanic va modifica legea de succesiune in asa fel incat catolicii si femeile vor avea acces la tron.
Pana acum, in ciuda restrictiilor sexiste, regina Victoria a fost monarh din 1837 pana in 1901, iar regina Elisabeta a II-a a fost incoronata in 1952, insa cu exceptii de la regula, care spune ca daca primul nascut e fata, coroana trece la urmatorul.
Daca Guvernul schimba legea seculara, primul-nascut al printului William si al lui Kate Middleton va fi mostenitor al tronului Marii Britanii indiferent daca este fata sau baiat, anunta guardian.co.uk.
Planurile de modifcare a legislatiei au fost initiate de Chrys Briant, insarcinat de premierul Gordon Brown cu reforma in acest caz.
El intentioneaza sa reduca si atributiile consiliului regal, in special in ceea ce priveste rolul sau de arbitru in disputele dintre Guvern si Scotia sau Tara Galilor.
Legea din 1688 excludea catolicii si partenerii lor de viata de la succesiune, si proteja drepturile protestantilor, iar aceasta prevedere nu a mai fost modificata de atunci.
Actuala lege obliga, de asemenea, noul monarh sa declare in fata Parlamentului faptul ca respinge catolicismul.
Act fundamental al legislatiei britanice, aceasta lege a fost deseori criticata pentru ca promoveaza discriminarea religioasa si sexuala, fapt confirmat chiar si de ministrii britanici, insa pana in momentul de fata nu a existat vointa politica de a o modifica.
Conform legislatiei in vigoare, "coroana va fi pusa numai pe capul unui protestant, iar orice persoana care are legaturi cu Biserica din Roma sau se casatoreste cu un catolic (dar si cu un evreu, musulman, hindus sau rastafarian) va fi exclus de la succesiune".
In trecut, mai multe personalitati si-au pierdut dreptul la succesiunea tronului deoarece s-au casatorit cu persoa