Intermediarii care aduc străini la vânătoare fac averi forţând legea. Zeci de animale din zone protejate au fost trecute pe lista care cuprinde derogări de la restricţiile de vânătoare. Lista cu derogări, stabilită prin ordin al Ministerului Mediului, a fost publicată în Monitorul Oficial din 17 septembrie şi numără 73 de animale sălbatice ce vor putea fi vânate în judeţul Mureş. Este vorba de 33 de urşi, 25 de lupi, nouă râşi şi 26 de pisici sălbatice.
Interese meschine
Un specialist în domeniu, care a dorit să rămână anonim, a dezvăluit că aprobările sunt date pentru zone în care nu sunt semnalate pagube materiale provocate de animale şi, chiar mai mult, în arii protejate. Astfel, şase din cele şapte asociaţii de vânătoare din Mureş care au primit derogare sunt situate în zona văilor Mureşului şi Gurghiului, incluse în reţeaua de situri protejate „Natura 2000”.
Potrivit sursei citate, presiunea pentru stabilirea unui număr cât mai mare de exemplare ce se poate vâna a fost făcută de persoane implicate în vânătoare, care obţin profituri fabuloase de pe urma acesteia. Este vorba despre intermediarii care aduc vânători străini în România.
„Cred că, dacă ordinul ministerului a fost dat pentru diminuarea pagubelor, abordarea a fost complet greşită. Vânătorii vor completa documentele aşa cum vor crede ei de cuviinţă, cu minciuni, de genul că «ursul a fost împuşcat la goană, pentru că i-a mâncat lui Ion oile» etc. Trebuia clar specificat în ordin că gestionarul trebuie să recolteze acei urşi-problemă, precum urşii gunoieri de la Braşov. Dar acolo nu pică nimic. Ei preferă să lase urşi la dispoziţia străinilor care dau bani grei”, ne-a declarat sursa noastră.
Puşi în faţa faptului împlinit
Cristian Chirteş, directorul Direcţiei Silvice Mureş, n-a negat veridicitatea informaţiilor, spun