O vizită de coşmar într-o fabrică convenţională de lactate, a determinat-o pe Rodica Ferchiu, din Bacău, să se orienteze către producţia ecologică.
O vizită de coşmar într-o fabrică convenţională de lactate, a determinat-o pe Rodica Ferchiu, din Bacău, să se orienteze către producţia ecologică.
“Eu, fiind de la ţară, ştiam că laptele este cel mai pur şi mai sănătos aliment… dacă mâncam ciuperci şi ne era teamă să nu avem probleme, mâncam şi lapte. Aşa că am decis să îmi deschid o fabrică de lapte şi am mers să vizitez mai multe, să văd despre ce este vorba”, îşi începe, senină, povestea Rodica Ferchiu, unul dintre producătorii de lactate ecologice din România. Faţa i se întunecă însă pe măsură ce rememorează vizita la una dintre fabricile de lactate. “Aveam o prietenă, într-una dintre fabrici, care a fost drăguţă cu mine şi mi-a arătat toate dedesubturile. La un moment dat, m-a dus în camera de aditivi alimentari, unde am văzut o mulţime de saci de ciment despre care mi-a spus că dau diverse gusturi. La urmă mi-a zis «ai grijă, să nu vadă foarte multă lume astă, că nu este voie, dar nu se simte în analize. Iei tot ce este stricat, le amesteci, pui aşa ceva şi este în regulă». Am plecat cu un gust amar şi am zis că eu asta nu pot face”, povesteşte femeia.
Aşa că s-a hotărât să producă în sistem ecologic şi să le ofere oamenilor lapte şi brînzeturi pure, fără chimicale. A urmat o perioadă de documentare destul de complicată, pentru că nu existau foarte multe surse de informare, însă pînă la urmă şi-a făcut o fermă eco de vaci şi o fabrică de lactate dotată cu echipamente de ultimă generaţie. Aşa a apărut Asociaţia Valea Asăului Eco Rozi din judeţul Bacău. “Am respectat perioada de conversie, care pentru terenul de la munte este de doi ani, la vaci un an şi abia după vreo şase ai produsele. Am ferma mea, dar am şi oameni de