Prin exerciţiile militare comune ruso-venezuelene, Caracasul continuă seria provocărilor regionale la adresa Statelor Unite. Federaţia Rusă are statut de „invitat special“ În următoarele zile armata rusă va efectua manevre militare comune cu armata venezueleană, gest fără precedent de la sfârşitul Războiului Rece.
Decizia preşedintelui venezuelean Hugo Chavez de a-şi plasa ţara în sfera de influenţă rusă riscă să arunce în aer echilibrul geopolitic şi aşa instabil din America de Sud.
Agenţiile de ştiri informau în urmă cu două zile că o flotă de nave ruse au părăsit baza din Marea Barents, cu destinaţia Venezuela, pentru a efectua manevre militare fără precedent de la încheierea Războiului Rece. Din flota rusă face parte “crucişătorul cu propulsie nucleară Piotr Veliki, distrugătorul lansator de rachete Amiral Ceabanenko, dar şi alte nave care le însoţesc”, declara purtătorul de cuvânt al Marinei ruse, Igor Digalo. Oficialul a refuzat să confirme însă numărul exact de nave care se îndreaptă către America de Sud. Navele vor avea de parcurs aproximativ 28.000 de kilometri.
Exerciţiile militare comune dintre cele două state survin la doar câteva zile după ce două bombardiere ruseşti TU-160 au staţionat o săptămână în Venezuela, unde au efectuat “zboruri de antrenament”. La toate acestea se adaugă şi faptul că Venezuela şi-a anunţat deja intenţia de a investi o mare parte din banii obţinuţi din vânzarea de hidrocarburi pentru cumpărarea de armament rusesc. “Prezenţa celor două bombardiere reprezintă un avertisment la adresa Statelor Unite”, declara Chavez exact pe 11 septembrie, zi în care toată America îşi plângea morţii din atentatul terorist din urmă cu şapte ani.
Federaţia Rusă, în schimb, savurează din plin situaţia, în contextul în care printr-o lovitură a reuşit, pe de o parte, să destabilizeze echilibrul de