» Presedintele Basescu a sustinut in fata Parlamentului un contraraport la guvernare, primul bilant negativ al activitatii Executivului condus de Tariceanu.
» Basescu a plecat de la aprecieri la adresa cresterii economice inregistrate in perioada 2000-2008, a propus depasirea deficitului de democratie care genereaza intarzierea modernizarii Romaniei, a identificat obiectivele strategice pentru cresterea eficientei si a lansat cateva solutii pentru rezolvarea sumbrei situatii constatate.
Presedintele Basescu a afirmat, in discursul sustinut in fata Parlamentului, ca va conlucra cu orice Guvern care nu este dependent de o oligarhie sau de un interes de grup, care foloseste cresterea economica pentru investitii, nu pentru interese politice conjuncturale. seful statului a facut apel la clasa politica "sa nu blocheze" Romania in urmatoarele luni doar pentru ca pe 30 noiembrie sunt alegeri parlamentare. "Imi dau seama ca in perioada urmatoare partidele isi vor concentra eforturile asupra campaniei electorale. Institutiile statului trebuie sa functioneze responsabil, in interesul cetateanului, nu in interesul unor partide", a spus presedintele. Basescu a afirmat ca se asteapta ca in campania electorala sa aiba loc confruntari intre programe si politici care sa raspunda provocarilor pe care Romania le va avea de infruntat, problemele tarii avand nevoie "de solutii realiste, nu de promisiuni demagogice, care risca sa puna in pericol si pasii inainte facuti pana acum".
Problema de la care a plecat Traian Basescu se refera la incheierea unei etape a tranzitiei spre democratie si economie de piata, la etapa dezvoltarii economice eficiente, a consolidarii democratiei in Romania ca stat membru al Uniunii Europene. Basescu a atras atentia ca exista un "deficit de alocare eficienta a resurselor" si un "deficit de democratie", observat in inta