Un greenfield la Braila de un miliard de euro cu o capacitate instalata de 800 MW, mai mult decat un reactor de la Cernavoda Intre sase si opt ani de constructie, 25 de ani pentru amortizarea proiectului Management strain, dar sute de noi slujbe create pentru forta de munca locala.
Astfel ar arata pe scurt, primul proiect privat pentru productia de energie electrica pe carbuni de pe piata locala. Protagonistii acestei investitii vor fi germanii de la E.ON si italienii de la Enel, primele companii care au batut palma cu Termoelectrica pentru constructia unei centrale de la zero, pe huila, la Braila.
Singurul motiv al acestei asocieri dintre doi giganti europeni care dispun de miliarde de euro, lucru care le-ar fi permis cu usurinta si realizarea acestei investitii in mod individual, a fost faptul ca ofertele celor doua grupuri straine au fost considerate egale de catre comisia care a desemnat castigatorul acestei licitatii.
E.ON si Enel vor fi urmati de cehii de la CEZ si belgienii de la Electrabel care vor dezvolta proiecte de dimensiuni mai mici, tot in parteneriat cu Termoelectrica la Galati, respectiv Borzesti. In total, investitiile ar putea ajunge la circa 2 miliarde de euro in unitati noi de producere a energiei electrice din surse termo.
"Enel si E.ON au fost declarati castigatori egali de catre comisia licitatiei formata in vederea alegerii unui investitor. E.ON ar fi preferat sa fie unicul investitor in acest proiect, asocierea cu Enel venind ca urmare a deciziei comisiei care a analizat dosarele participantilor la licitatie", explica Ingo Luge, CEO-ul E.ON Kraftwerke, business unit din cadrul E.ON care se oupa de partea de generare din cadrul grupului.
Atat E.ON cat si Enel sunt prezente pe piata locala prin companii de distributie si furnizare a energiei electrice. Astfel, E.ON are in portofoliu E.ON