La inaugurarea oficială a fabricii Nokia, angajaţii de pe platformă se plâng că nu sunt plătiţi aşa cum se aşteptau Investiţia de 200 de milioane de euro anunţată iniţial la Jucu este de 60 de milioane. S-au creat doar 1.600 de locuri de muncă, faţă de 15.000, câte a promis Tăriceanu.
„Unde aţi prefera să vă angajaţi?”. Aceasta a fost întrebarea pusă unui eşantion reprezentativ pentru zona Cluj-Napoca - Jucu şi localităţile limitrofe, în aprilie 2008, când lucrările la fabrica Nokia erau în plină desfăşurare.
Majoritatea celor intervievaţi în cadrul studiului realizat de Facultatea de Sociologie din Cluj au răspuns: Nokia. Analiza sociologilor clujeni, care viza impactul venirii companiei finlandeze la Cluj, relevă faptul că aşteptările oamenilor faţă de Nokia nu se rezumau numai la un salariu bun, ci şi la modernizarea drumurilor, îmbunătăţirea asistenţei medicale, a serviciilor publice şi chiar realizarea canalizării în zonele din apropierea fabricii.
Aşteptările clujenilor au fost alimentate şi de promisiuni. Premierul Călin Popescu Tăriceanu anunţa la începutul anului 2007 o investiţie Nokia la Cluj de 200 de milioane de euro care va aduce 15.000 de locuri de muncă bine plătite. „Aceste aşteptări sunt normale şi în mare parte realiste, iar multe dintre ele vor avea corespondent în realitate. Este vorba despre un efect pe care îl are orice investiţie într-o zonă preponderent rurală”, a precizat coordonatorul studiului, sociologul Dan Chiribucă. El susţine că şi acum clujenii au aceeaşi părere despre Nokia.
Angajaţi nemulţumiţi
În realitate, însă, la aproape un an de la venirea investitorului finlandez, Jucu arată cam la fel.
Ici-colo se mai construieşte câte o casă şi un cartier ce se doreşte “rezidenţial”, cu 180 de apartamente, a primit autorizaţie de construcţie. Numai 120 d