Elevii ar putea ramane fara chioscurile alimentare din incintele scolare, multi dintre comerciantii care au puncte de lucru in scoli anuntand ca vor renunta la afacere. Acestia spun ca nu pot sa se aprovizioneze conform Ordinului Ministerului Sanatatii privind lista alimentelor interzise in scoli, deoarece raman fara furnizori. Totodata, inspectorii sanitari au inceput verificarea chioscurilor functionale, pentru a vedea daca acestea respecta legislatia si vand alimente sanatoase. Comerciantii renunta la buticuri
Ministerul Sanatatii Publice a hotarat ca, din 18 septembrie, magazinele din incinta si din imediata apropiere a unitatilor de invatamant sa nu mai comercializeze alimente cu continut ridicat de zahar, sare sau grasimi.
Pe lista alimentelor interzise in scoli, gradinite si crese sunt incluse alimente cu o valoare nutritiva mai mare de 300 de calorii / 100 de grame - in conditiile in care necesarul zilnic de calorii pe categorii de varsta incepe de la 1600 kcal pentru copiii de 4 - 6 ani si ajunge la 3200 kcal pentru cei cu varste de peste 14 ani -, alimente care contin peste 15 g zahar/ 100 gr, peste 20% grasimi/100 gr si peste 1,5 g sare/100 gr, produsele neetichetate si cele neambalate.
Desi s-a vrut un punct de pornire pentru combaterea obezitatii, Legea sigurantei alimentare in scoli a creat numeroase polemici, deoarece lista produselor care nu trebuie sa se regaseasca in meniul institutiilor de invatamant e ambigua si, in opinia unora, incompleta. Reprezentantii ministeriali precizau, insa, ca "o lista exhaustiva este imposibil de realizat si lipsita de durabilitate, deoarece in orice moment pot aparea produse noi, care sa corespunda criteriilor de aliment nerecomandat", declara recent Mircea Manuc, secretar de stat al Ministerului Sanatatii Publice. Totodata, legea prevede si faptul ca nu li se poate interzice copiilor sa intre in