Grupul Vimetco, proprietarul uzinei de aluminiu de la Slatina, a renunţat la extinderea capacităţilor în România, preferând dezvoltarea pe piaţa asiatică Patronii ruşi de la Alro nu mai contează pe energie ieftină în România. În plus, spun că în China găsesc forţă de muncă mult mai ieftină decât aici.
Dublarea capacităţii Alro este împiedicată în prezent de condiţiile dificile de asigurare a necesarului de energie electrică pe piaţa românească, a declarat ieri Christan Wuest, directorul general al Vimetco, grupul care controlează aproape 85% din uzina de aluminiu de la Slatina.
Termocentrala de la Turnu Măgurele, care va fi construită de Vimetco în parteneriat cu grupul InterAgro, va acoperi în totalitate necesităţile curente ale Alro Slatina, însă nu va furniza suficientă energie pentru a permite extinderea combinatului sau construcţia unor noi capacităţi de producţie.
„Pentru a extinde capacitatea Alro cu 200.000 de tone pe an (de la circa 260.000 de tone în prezent - n.r.) ar fi fost necesar un surplus de energie de 400 MWh, inaccesibil în prezent în România“, spune Christan Wuest.
Alro a încercat săptămâna trecută să cumpere circa o treime din necesarul anual de electricitate prin intermediul pieţei centralizate de energie OPCOM, respectiv 1.000 MWh, în valoare totală de 146 milioane lei (40 milioane euro), însă nu a primit nicio ofertă de vânzare.
În 2006, Alro a anunţat că va investi într-o nouă fabrică de producere a aluminiului primar, cu o capacitate de producţie de 200.000 de tone, la Cernavodă, mizând pe admiterea în consorţiul pentru construirea şi exploatarea unui nou reactor al centralei nuclearoelectrice.
Cum planurile guvernului au respins acest tip de parteneriat, Alro a virat spre construirea unei termocentrale, cost estimat la circa 1,5 miliarde de euro.
@N_