Cu toate că pare incredibil, românii nu numai că-şi pot cumpăra locuinţe în rate, dar le şi pot vinde în rate. Ideea nu pare însă să le surâdă prea multor craioveni.
O companie americană, recent intrată pe piaţa din România, oferă persoanelor de peste 65 de ani posibilitatea de a-şi vinde locuinţa în urma unui contract de rentă viageră. Potrivit acestuia, bătrânii primesc la „încheierea“ tranzacţiei o parte (în general, aproximativ 25%) din valoarea evaluată a locuinţei, urmând ca ulterior să primească în completare o rentă viageră de până la 350 de euro pe lună. Practic, „rentierul“ va continua să locuiască în casă (fără să plătească nimic companiei) până la deces, moment în care firma respectivă ar urma să intre în posesia imobilului. „Renovările majore ale casei, precum repararea acoperişului sau a ţevilor sparte intră în sarcina companiei, ca şi plata impozitului proprietăţii şi asigurarea“, precizează www.amenajarii.com.
Perioada contractului este stabilită pe baza speranţei medii de viaţă
Potrivit www.tmctv.ro, compania nu stabileşte actul pe baza unui examen medical, ci pe baza speranţei medii de viaţă din România (pentru o persoană care a ajuns la 65 de ani, speranţa medie de viaţă este de 17 ani pentru femei şi de 14 ani pentru bărbaţi). În cazul în care clientul depăşeşte speranţa de viaţă din România, compania continuă să-i plătească renta lunară până la finalul vieţii. „În cazul în care compania dă faliment sau nu rezistă pe piaţă, fostul proprietar îşi va primi locuinţa înapoi“, notează www.infonews.ro, citând unul dintre consultanţii companiei în România. De altfel, reprezentanţii companiei spun că este vorba despre instituţionalizarea unui concept mai vechi în România, potrivit căruia pensionarii cedau casa unei rude sau unui străin pentru a fi ajutaţi până când îşi dădeau sfârşitul.
„Dacă mor după un an e ca