Membrii Asociaţiei Române a Brokerilor de Credite (ARBC), prima asociaţie a brokerilor de credite din România, au intermediat, în prima jumătate a acestui an, credite în valoare de peste 195 Membrii Asociaţiei Române a Brokerilor de Credite (ARBC), prima asociaţie a brokerilor de credite din România, au intermediat, în prima jumătate a acestui an, credite în valoare de peste 195 milioane euro. Între acestea, volumul împrumuturilor garantate cu ipotecă reprezintă 51% din totalul intermediat. Pe acest segment, finanţările acordate de membri ARBC au crescut cu 36% faţă de 2007.
Analiza împrumuturilor intermediate pe diferite categorii de valute reflectă o schimbare importantă a pieţei faţă de anul trecut. Este vorba despre o inversare a procentelor înregistrate de creditele contractate în franci elveţieni, faţă de cele în euro. Astfel, în primul semestru din 2008 creditele intermediate în franci au crescut la 53% faţă de 31% în 2007.
În schimb, volumul împrumuturilor în euro a scăzut în aceeaşi perioadă de la 59% la 38%. În ceea ce priveşte finanţările în lei, acestea continuă să deţină o pondere mai redusă de 10%, înregistrându-se chiar o uşoară scădere.
Codul de etică, adoptat
Brokerii membri ARBC au adoptat un Cod de Etică Profesională, ce are ca obiectiv promovarea principiilor de bază după care se va ghida activitatea membrilor Asociaţiei în relaţiile cu clienţii, finanţatorii (bănci şi instituţiile financiare nebancare), autorităţile şi alţi brokeri.
Codul cuprinde o serie de drepturi şi responsabilităţi ce vizează direct activitatea companiilor de brokeraj, fiecare membru al Asociaţiei fiind obligat să le respecte. În următoarele luni, Asociaţia îşi propune afilierea la o asociaţie internaţională de profil şi includerea meseriei de broker de credite în COR (Clasificarea Ocupaţiilor din Român