Cele mai bune zone pentru dezvoltarea unor cladiri inalte sunt zonele de la marginea orasului, precum si malul Dambovitei Gheorghe Patrascu, noul arhitect-sef al Capitalei, spune ca intr-un an vor disparea constructiile haotice din Capitala daca vor fi introduse reglementari clare ale Planului Urbanistic General (PUG). Presiunea imobiliara este un avantaj pentru dezvoltarea Bucurestiului, in conditiile in care sunt putine orase din Europa care sunt atractive pentru investitorii straini, insa proiectele viitoare vor fi dezvoltate in urma unor negocieri puternice intre sectorul public si cel privat.
Patrascu, fost director general al Directiei Generale de Dezvoltare Teritoriala din cadrul MDLPL (Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor), a fost numit de Sorin Oprescu, primarul Capitalei, pentru o perioada de sase luni in functia de arhitect-sef al Capitalei, printr-un transfer de la minister.
"In trecut nu a existat o legatura intre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si arhitectul-sef al Capitalei. Este un prim pas in acest sens, care va contribui la o dezvoltare coerenta a orasului", explica Patrascu. Dupa aceasta perioada va fi organizat un concurs la care Patrascu nu s-a decis inca daca va participa.
"In urmatoarele doua luni voi pregati o strategie pe termen lung pentru dezvoltarea urbanistica a Capitalei. In prezent derulam un audit sumar a institutiei ceea ce
s-a facut pana acum, insa structura actuala a arhitectului-sef este foarta slaba. Trebuie reorganizata structura si create legaturi cu asociatia de cadastru si cu regimul proprietatii, pentru ca acum exista o izolare intre aceste institutii", afirma Patrascu, de profesie arhitect.
Functia de arhitect-sef presupune abilitati de negociere, pentru ca dezvoltarea urbana implica dezbateri intre interesul public si cel privat. @N_