Duminica, Austria devine prima tara din Uniunea Europeana unde persoanele care au implinit 16 ani au drept de vot.
Din cauza destramarii coalitiei de guvernare dintre Partidul Social-Democrat, de centru-stanga, si Partidul Popular (centru-dreapta) din iulie, 10 partide se lupta acum pentru putere. Insa numai jumatate dintre ele au o sansa sa aiba reprezentanti in parlament, unde sunt disponibile 183 de locuri.
Ultimele sondaje arata ca Partidul Social-Democrat are un avantaj de 3% fata de Partidul Popular, iar pe locul trei in preferintele electoratului se situeaza Partidul Libertatii. Din cauza ca lupta pentru putere este stransa, principalele partide politice incearca pe cat posibil sa atraga votanti noi, dar si sa creeze o noi categorii de electorat, scrie The International Herald Tribune.
Astfel, in urma unui compromis politic intre Partidul Popular si Partidul Social-Democrat, s-a decis schimbarea legislatiei in asa fel incat tinerii care au implinit 16 ani sa poata vota. Ei isi motiveaza decizia spunand ca a fost luata din considerente demografice: populatia Austriei, ca si a altor tari europene, imbatraneste, iar tinerii nu sunt in mod echitabil reprezentati in Parlament.
Specialistii spun insa ca cei 200.000 de adolescenti care vor avea posibilitatea sa voteze la urmatoarele alegeri nu vor schimba, insa, nimic. Decizia partine in continuare majoritatii, iar majoritatea electoratului are varsta medie de peste 50 de ani. La asta se adauga si faptul ca o mare parte din adolescenti sunt indiferenti la chestiuni legate de politica, si nu isi vor exercita dreptul de vot.
"Rezultatul alegerilor parlamentare din 2008 va fi decis de catre persoanele de peste 50 ani", spune Ferdinand Karlhofer, seful departamentului de stiinte politice de la universitatea din Innsbruck.
Alte tari in care tinerii in