Clădiri noi, moderne, strălucitoare se găsesc în toate campusurile Universităţii din Craiova. Sunt căminele renovate. Înăuntru însă, moloz, pereţi cojiţi şi muncitori care mănâncă, beau şi dorm liniştiţi aşteptând să treacă mai repede ziua de lucru.
În acest an ar fi trebuit date în folosinţă două cămine craiovene renovate şi amenajate la standarde europene: Căminul nr. 3 din Complexul Agronomie şi Căminul nr. 12 din Complexul Sport. La 1 octombrie, numai două etaje ale Căminului nr. 3 vor putea fi locuite de studenţi. Motivul este simplu şi foarte cunoscut atunci când vine vorba de lucrări în România: firmele de construcţii care au contractat cele două lucrări au întârzieri.
Muncitorii, în pauză permanentă
Cauza oficială este lipsa forţei de muncă calificate. Neoficial însă, putem adăuga şi indiferenţa patronilor şi a muncitorilor deopotrivă. În timp ce femeile de serviciu şi personalul administrativ al universităţii dau zor să cureţe şi să amenajeze camerele pentru studenţi, muncitorii stau la o ţigară, beau o bere şi iau liniştiţi masa de prânz timp de câteva ore, fără să le pese de agitaţia personalului administrativ. „Nu vă puteţi închipui aşa ceva! Sunt întârzieri, dar lor nici că le pasă. Dorm, stau, pierd vremea împreună cu şefii de echipă care nu le zic nimic de frică să nu plece, că şi aşa sunt puţini. Iar noi, dacă le zicem ceva, nu ne bagă în seamă, că nu sunt angajaţii noştri. Chiar se strâmbă şi comentează dacă intrăm să vedem ce au mai făcut. Să vă mai spun că în august şi-au luat majoritatea concedii?“, a comentat un angajat de la Serviciul Administrativ al Universităţii din Craiova.
3.000 de locuri de cazare, zeci de mii de studenţi
Universitatea din Craiova oferă în acest an studenţilor craioveni 3.000 de locuri în cămine, până acum depunând cereri de cazare 3.400 de studenţi. „Avem 3.000 de loc