Fondurile financiare speculative, asa-numitele "hedge funds", au ajuns sa constituie, la nivel mondial, cea mai prospera industrie financiara – termen oximoronic ce rezuma el insusi grozavia acestei aberatii. S-ar parea ca e vorba despre 2.250 miliarde de dolari de active bine pastrate, mai cu seama prin insulele exotice, si care in perioadele de euforie financiara aduceau beneficii anuale de peste un sfert din valoarea lor. Aduceau si nu mai aduc, dar sunt puse la pastrare pana trece si actuala criza, desi de asta data gluma s-a ingrosat. Sunt stocate in paradisurile fiscale, aceste centre "offshore" pe care diabolica imaginatie a profitului le-a creat de indata ce a devenit posibila circulatia ceva mai lesnicioasa a capitalurilor. Iar profitorii si-au creat reflexul de a-si ascunde castigurile, de multe ori si pentru a le masca natura.
Insulele Caiman figureaza pe primul loc in arhipelagul acestor paradisuri diabolice, dar Insulele Virgine, Bermudele si Bahamasul nu stau nici ele mult mai prejos. Chiar si Statele Unite poseda peste 20 de procente din aceste fonduri, iar la un nivel ceva mai modest nici feerica insula Cipru, destinatia unor dubioase castiguri est-europene, nu e chiar de ignorat. Se crede ca cea mai mare parte din ele sunt detinute de persoane particulare, iar unele dintre aceste persoane, mai slabe de inger, ar putea sa intre in panica si sa inceapa sa si le retraga. Ar fi cel de-al doilea val al crizei declansate de speculatiile cu valorile imobiliare. Iar din criza in criza, un tzunami financiar generalizat ar face atunci inconjurul planetei.
Jandarmii pietelor financiare din SUA si din Marea Britanie au interzis timp de cateva saptamani speculatiile de vanzari fara acoperire cu asemenea fonduri. Nu de alta, dar administratia americana tocmai sarise in ajutorul celei mai mari societati de asigurari din SUA pentru a lim